Maková buchta z židovské pekárny

Výborný židovský moučník.


4.25x
30 min

Ingredience

těsto

4 gsůl
1 ksvejce
225 gmáslo
20 gmed
115 gcukr krupice
340 ghladká mouka
3 gvanilkový extrakt

drobenka

28 gmáslo
12 gmed
28 gcukr krupice
55 gpolohrubá mouka

náplň

100 mlvoda
45 gmed
90 gcukr krupice
1 lžičkacitronová kůra
175 gmletý mák
35 gmeruňkový džem

Postup přípravy

Na těsto smícháme máslo, med a cukr. Přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Po lžících přidáváme mouku. Těsto ochutíme vanilkou a stále mícháme, dokud není těsto hladké. Z těsta uděláme placku 5 cm tlustou, zabalíme do folie a necháme přes noc v lednici.

Na náplň smícháme mák, cukr, citronovou kůru a vodu. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme směs jen tak bublat asi 15 minut. Podle potřeby přidáváme vodu. Konečným výsledkem by měla být hladká pasta, ne příliš vodnatá. Nakonec přidáme džem a med.

Na drobenku (neboli streusel) rozdrobíme máslo a med do mouky a cukru.

Předehřejeme troubu na 180 °C. Vyválíme těsto a položíme na plech vyložený pečícím papírem, těsto několikrát propícháme vidličkou a dáme péct na 20 minut. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, pomažeme makovou směsí a posypeme drobenkou. Makovou buchtu dáme do trouby péct na dalších 20 - 30 minut, dokud drobenka nebude zlatá. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Makovou buchtu z židovské pekárny nakrájíme na malé obdélníčky a podáváme s bílou kávou, čajem či mlékem.
user-icon

autor Anna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Maková buchta z židovské pekárny

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Židovská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena