Zkuste skvělý recept na bábovku z mletého máku. Hodí se k snídani i svačině.
Hodnocení
4.6
/ 5 (17x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Vejce2 ks
Máslo130 g
Mléko1 a 1/2 dl
Cukr moučka220 g
Mletý mák200 g
Smetana na vaření1/2 kelímku
Kypřicí prášek do perníku2 lžičky
Celozrnná pšeničná mouka270 g
Ostatní
Rum2 lžíce
Vanilkový cukr1 balíček
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Postup přípravy
Vejce ušleháme s rozpuštěným (nebo jen změklým) máslem a moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny.
Přidáme vlažné mléko a smetanu, mletý mák, kypřící prášek do perníku, celozrnnou mouku a podle chuti rum nebo rumovou esenci.
Vymícháme hladké a celkem hutné těsto, které ještě podle potřeby zředíme malým množstvím mléka.
Formu na bábovku vymažeme a vysypeme mouku. Vlijeme těsto a v troubě vyhřáté na 170 - 180 °C pečeme dorůžova asi 45 minut. Zda-li je maková bábovka upečená poznáme podle vpíchnuté špejle - nesmí se na ni těsto lepit, musí zůstat čistá.
Makovou bábovku z celozrnné mouky necháme ve formě mírně vychladit, vyklopíme a podle chuti poprášíme před podáváním mletým cukrem.