Nejdříve si na pánvi na sucho opražíme lískové oříšky. Jakmile se začnou svlékat ze slupek a rozvoní se, stáhneme je a nejlépe v plechovém cedníku je protřeseme a zbavíme se oloupaných slupek. Všechny oříšky se určitě neoloupou, ale to nevadí. Necháme je vychladnout.
Mezitím si připravíme mouku, změklé máslo, moučkový cukr s jedním sáčkem vanilkového cukru (nedoporučuji vanilin, je to chemický hnus) a žloutek. Vychladlé oříšky rozemeleme na jemno a všechno smícháme v hladké těsto. Těsto dáme uležet do lednice alespoň na hodinu.
Z těsta vytvarujeme válečky, které lehce vyválíme (těsto se snadno trhá) o průměru asi 3 cm, které krájíme po 0,5 cm. To je orientační, záleží jak velké rohlíčky upřednostňujeme. Rohlíčky zbytečně nežmouláme, aby se nespařily.
Luxusní vanilkové rohlíčky pečeme na vymazaném či vyloženém plechu na 175 - 180°C cca 10 - 12 minut dorůžova. Luxusní vanilkové rohlíčky necháme chvilku vychladnout a nejlépe ještě teplé opatrně obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme nasypali 2 - 3 vanilkové cukry.
Množství jedné dávky stačí cca na dva plechy, pro pořádnou mísu luxusních vanilkových rohlíčků pečte raději z dvojité dávky.
Zkuste letos i tyto vanilkové rohlíčky podle šéfcukrářky - jsou úžasně křehké!