Nadívanou krůtu podle tohoto receptu podáváme při rodinných oslavách nebo o svátcích. Často ji pečeme i na Vánoce.
Hodnocení
4.6
/ 5 (26x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Slanina35 dkg
Sůl2 lžičky
Vejce4 ks
Máslo15 dkg
Šunka15 dkg
Rohlík4 hrnečky
Krůta1 ks
Muškátový oříšek1 špetka
Sladká smetana1 šálek
Lupínky mandlí2 lžíce
Zelená petrželka10 snítek
Podle potřeby
Strouhanka
Voda na podlití
Postup přípravy
Očištěnou krůtu ze všech stran osolíme a na prsou a stehnech prošpikujeme klínky slaniny.
Pak si připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme sladkou smetanou. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a na nudličky nakrájenou šunku, vmícháme nakrájenou petrželku, rozšlehaná vejce a mandlové lupínky. Osolíme a okořeníme muškátovým oříškem. Důkladně promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou.
Nádivkou naplníme krůtu, sešijeme ji a dáme na pekáč, podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.
V průběhu pečení krůtu potíráme máslem a ke konci obalíme zbytkem slaniny.
Výpek z krůty zředíme trochou vody a svaříme se zbytkem másla. Luxusní pečenou krůtu s nádivkou podáváme s bramborovými knedlíky.