Luisianské gumbo

Tradiční luisianský dušený pokrm zvaný gumbo musí obsahovat okru, malé zelené lusky ibišku jedlého, pocházejícího původně z Afriky.


2.978x
60 min

Ingredience

0.5 lžičkycukr
1 stroužekčesnek
sůl
4 lžícepetrželka
2 ksrajčata
2 kscibule
1 lžícekoriandr
pepř
2 lžícehladká mouka
1 ksčervená paprika
1 kszelená paprika
4 ksřapík celeru
3 hrnkyrybí vývar
tabasco
1 lžičkamletý římský kmín
2 lžícekukuřičný olej
350 gfileta z tresky
180 gokra
350 gsyrové krevety
350 gfileta z mořského ďasa

Postup přípravy

Okru nakrájíme na kousky. Stejně tak cibuli, celer, česnek, petrželku a koriandr. Papriky zbavíme semen a také nakrájíme.

V kastrolu rozehřejeme polovinu oleje. Přidáme okru a opékáme ji za častého míchání 5 minut dozlatova. Lopatkou s otvory přeneseme okru na talíř. Do kastrolu dáme zbývající olej, cibuli a celer a opékáme je 5 minut doměkka. Přidáme česnek a opékáme ho asi minutu. Vmícháme mouku, cukr, římský kmín a podle chuti sůl a pepř. Potom postupně vmícháme rybí vývar, omáčku přivedeme za stálého míchání k varu a zvolna vaříme 2 minuty.

Do kastrolu vrátíme odloženou okru, přidáme papriky a rajčata, kastrol částečně přikryjeme pokličkou, zmírníme oheň a pokrm za občasného
zamíchání dusíme 10 minut. Zatím vyloupeme krevety a zbavíme je kůstek. Rybí maso nakrájíme na kostky.

Přidáme petrželku a koriandr a podle chuti omáčku tabasco. Do pokrmu pak opatrně vmícháme rybí maso a krevety, kastrol přikryjeme a pokrm zvolna dusíme 5 minut, dokud krevety nezmění barvu. Gumbo upravíme na nahřátou mísu a podáváme.

Zdroj: Nízkotučné pokrmy
, edice 100 nejlepších receptů


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Luisianské gumbo

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Žádná

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.