Litina z Jihlavska

Kynutá bramborová placka pikantní chuti. Je křupavě křehká, zlatohnědé barvy. Recept se vám bude líbit!


3.76x
90 min
Podobné recepty

Postup přípravy

Uvařené oloupané a vychladlé brambory nastrouháme, smísíme s moukou a připraveným kváskem. Kvásek připravíme smícháním teplého mléka s droždím, špetkou cukru, 1 lžící hladké mouky a ponecháme cca 20 minut stát přikryté utěrkou. Máme-li smíchané brambory, mouku a kvásek, tak dodáme zbylé suroviny a vypracujeme ve vláčné těsto, které ponecháme v míse 3/4 - 1 hodinu kynout.

Po vykynutí vylijeme těsto na sádlem vymaštěný plech a opět ponecháme 20 minut kynout. Pak teprve pečeme při 100 °C v předehřáté troubě 15 minut. Dále zvýšíme teplotu na 150 -160 °C a pečeme do zlatohněda za občasného potírání povrchu těsta sádlem.

Výsledná litina z Jihlavska je hnědozlatá, křehká a křupavá. Litinu z Jihlavska podáváme nakrájenou na porce a jíme podle chuti na večeři, svačinu, apod. Nejlépe chutná vlažná.
user-icon

autor DROBEK


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Litina z Jihlavska

Zpět na recept