Recept na zapečené lilkové toasty s parmazánem se hodí jako oběd, večeře i jako svačinka. Připravíte je rychle a jde o lahodnou kombinaci chutí.
Hodnocení
4.7
/ 5 (174x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek3 stroužky
Cuketa1 ks
Rajče6 ks
Lilek2 ks
Parmazán30-50 g
Olivový olej na smažení3 lžíce
Čerstvá petrželka1 lžíce
Sýr Eidam150 g
Podle chuti
Sůl
Postup přípravy
Omyté lilky osušíme a bez loupání nakrájíme na 1 cm hrubé plátky, které necháme jemně osolené asi 20 minut vypotit.
Mezitím si připravíme směs na plnění. Rajčata jemně do křížku nakrojíme a na 2 minuty spaříme ve vroucí vodě. Vyjmeme a oloupeme.
Pak rajčata rozpůlíme a zbavíme semen, dužinu si nakrájíme na kostičky. Omytou neoloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme přebytečnou tekutinu.
Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Petrželku jemně nasekáme. Oba sýry jemně nastrouháme, spolu promícháme a uložíme v chladničce.
Pokud nemáte parmazán rádi, zkuste čedar promíchaný s goudou, i tak budou lilkové toasty skvělé. Plech si vyložíme papírem na pečení.
Na suché pánvi lilky z obou stran opečeme dozlatova. Opečené plátky skládáme vedle sebe na plech.
Na pánvi si rozpálíme olej a vmícháme česnek, ihned jak zavoní, vmícháme cuketu a rajčata, jemně osolíme a opékáme, dokud se nevyvaří většina šťávy.
Vmícháme petrželku.
Lžící rozdělíme zeleninovou směs na plátky lilků. Posypeme trochou sýrové směsi a lilkové toasty zapékáme, dokud sýr nezačne zlátnout.