Letní omáčka ze žlutých máslových fazolek s koprem a vepřovým perkeltem

Recept na osvěžující omáčku ze žluté máslové fazole, ideální pokrm v horkém létě.


2.417x
45 min
1×

Ingredience

1 kscibule
2 lžíceslunečnicový olej
1 lžícemletá sladká paprika
200 gvepřové plecko bez kůže a kosti

omáčka

2 stroužkyčesnek
1 lžičkasůl
1 kscibule
1 ksbobkový list
3 lžíceslunečnicový olej
2 lžícehladká mouka
1 lžičkamletá sladká paprika
1 svazečekčerstvý kopr
500 gčerstvá žlutá máslová fazolka

podle chuti

sůl
cukr krystal
bílý vinný ocet

Postup přípravy

Máslové žluté fazolky zbavíme bočních vláken, odřežeme oba konce, očištěné lusky umyjeme a pokrájíme šikmo na cca 0,5 cm kousky. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno.

Pokrájené žluté máslové fazole dáme vařit do osolené vody s bobkovým listem a vaříme cca jen 10 minut, protože se ještě bude vařit se zásmažkou. Stroužky česneku očistíme. V pánvi na rozehřátém oleji připravíme zásmažku z cibulky, mouky a mleté sladké papriky. Zásmažku naředíme mlékem, přilijeme do vařících se fazolek a spolu vaříme ještě 15 minut

Potom vypneme plamen, přidáme prolisovaný česnek a přikryté pokličkou necháme chvíli odstát, aby česnek omáčku pěkně provoněl. Kopr omyjeme, odstraníme stopky a nasekáme na jemno. Kopr přidáme do hotové omáčky, kterou dochutíme octem a cukrem. Vepřové plecko pokrájíme na menší kostky.

Na cibuli orestované na rozehřátém oleji opečeme kostky vepřového plecka. Přimícháme mletou sladkou papriku, podlijeme trochou vroucí vody, osolíme a přikryté pokličkou maso podusíme doměkka za občasného podlití vodou. Ve výsledku šťávy nemá být mnoho a je třeba dávat pozor, aby se paprika nepřipálila. Šťáva se nezahušťuje moukou, protože šťávu zahustí rozvařená cibule.

Letní omáčku ze žlutých máslových fazolek dáme na talíř a doprostřed přidáme jednu malou naběračku vepřového perkeltu. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory. Pokud se cukr vynechá nebo nahradí umělým sladidlem, potom je omáčka vhodná i pro diabetiky.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Letní omáčka ze žlutých máslových fazolek s koprem a vepřovým perkeltem

Zpět na recept