Vaření.czReceptyLahůdková paštika z kuřecích jater pečená ve vodní lázni

Lahůdková paštika z kuřecích jater pečená ve vodní lázni

Recept na lahodnou kořeněnou paštiku z kuřecích jater, které se marinují, vloží do formy vystlané uzenou slaninou a upečou se v Bain Marie, po vychladnutí se zatíží a vylisují v chladu.


2.118x
160 min

Ingredience

podle chuti

sůl

směs

40 gmáslo
10 kuličekcelý pepř
1 lžičkasušený tymián
1 kgkuřecí játra
5 kuličekcelý jalovec
50 mlbílé suché víno Chardonnay

podle potřeby

voda
máslo na vymazání

na obalení

250 guzená slanina

Postup přípravy

Kuřecí játra očistíme, zbavíme nepotřebných částí, omyjeme a necháme dobře odkapat od vody na cedníku. Zatím v misce na hrubo rozdrtíme celý jalovec a celý černý pepř, přidáme sušený tymián a společně promícháme. Kuřecí játra vložíme do mísy, posypeme připravenou směsí koření, osolíme, pokapeme kvalitním suchým bílým vínem, dobře promícháme, přikryjeme alobalem a odložíme marinovat na 12 hodin do chladničky, nejlépe přes noc. Ráno játra vybereme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu, formu na biskupský chlebíček (33 x 11 x 7 cm) vymažeme máslem, vyložíme tenkými plátky uzené slaniny tak, aby se slanina částečně překrývala a na horním okraji byla převislá ven. Do takto vystlané formy vložíme marinovaná kuřecí játra, polijeme rozpuštěným máslem, vrch přikryjeme převislou slaninou a játra slaninou uzavřeme. Naplněnou formu vložíme do většího hlubšího pekáče, do poloviny výšky formy nalijeme vroucí vodu a pekáč s naplněnou formou vložíme péct do trouby nepřikrytou. Pečeme 1 hodinu 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev. Upečenou paštiku ve formě vybereme z trouby, slijeme z povrchu nadbytečnou tekutinu s omastkem, necháme vychladnout, přikryjeme povrch alobalem, zatížíme po celé ploše, čímž se paštika krásně vylisuje během 24 hodinového odpočinku v chladničce a výborně se propojí všechny chutě, struktura paštiky bude jemná, celistvá a kompaktně spojená. Na zatížení jsem použila balení soli a bulguru, vy můžete zvolit cokoliv jiného. Důležité je, aby byla pokrytá celá plocha a aby byla přiměřeně zatížená na vylisovaní paštiky. Metoda Bain Marie (z francouzštiny) se používá na nepřímé pečení v páře, kdy nedochází k přímému kontaktu s tepelným zdrojem, ale k odevzdanému teplu horkou vodou ve vodním lázni, používá se při pečení paštik s jemnou strukturou. Při pečení různých masových směsí, kde potřebujeme dosáhnout rovnoměrné propečení i ve středu a jemnou strukturu, také na roztopení čokolády, na přípravu čokoládových fondánů, tvarohových dezertů s celistvou strukturou bez prasknutí, créme brulée nebo pudinků, aby uvnitř nedošlo ke sražení a nevytvořil se na povrchu škraloup. Tímto způsobem se pečou některé uzeniny, teriny, paštiky a mnohé jiné. Lahůdkovou paštiku z kuřecích jater před podáváním vyklopíme z formy na desku, pokrájíme na porce a servírujeme s jemným salátem, výborně chutná s opečenou topinkou.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Lahůdková paštika z kuřecích jater pečená ve vodní lázni

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Francouzská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena