170 g | hladká mouka extra speciál | |
80 g | polohrubá mouka | |
50 g | cukr krupice | |
40 g | vlažné rozpuštěné máslo | |
125 ml | vlažné mléko | |
15 g | lahůdkové droždí | |
1 ks | žloutek L | |
1 lžička | čerstvě strouhaná citronová kůra | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | měkký polotučný tvaroh á 250 g | |
1 ks | vejce (M/L) | |
3 lžíce | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
0.5 balíčku | vanilkový pudink bez vaření | |
3 lžíce | smetana 12% | |
300 g | meruňky |
Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí a spolu se lžící cukru, lžící mouky a 5 lžícemi vlahého mléka umícháme hladkou kašičku. Kvásek zakryjeme a necháme na teplém místě vyběhnout.
Připravíme si těsto. Do velké mísy prosejeme obě mouky se špetkou soli, přidáme cukr, žloutek, zbývající mléko, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Ze surovin řádně propracujeme hladké těsto, které zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout.
Připravíme náplň. Tvaroh prošleháme s cukrem, vejcem, smetanou, vanilkovým cukrem a pudinkem. Očištěné meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.
Vykynuté těsto rozprostřeme na dno remosky vyložené pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně naneseme tvarohovou náplň a poklademe meruňkami. Remosku zakryjeme topným tělesem a necháme péci přibližně 40-45 minut. Pro pečení koláče vyzkoušíme špejlí.
Vychladlý tvarohový koláč s meruňkami rozdělíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.
Sklízíme meruňky: Hodí se skvěle k zavařování, pečení i na gril
Je období prázdnin a to je čas, kdy zrají žluté, oranžové nebo načervenalé peckovice, které se řadí k nejzdravějšímu ovoci. Je čas dozrávání meruněk, které jsou známé již 4000 let a někdy se jim také říká "arménská jablka".
Recept na meruňkový koláč s tvarohem krok za krokem
Vyzkoušejte nenáročný recept na chuťově výborný meruňkový koláč s tvarohem. Jen se po něm zapráší!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena