Kynutý makový závin

Komu chutná mák, toho zaručeně nezklame tento recept.


4.231x
60 min
5×

Postup přípravy

Z rozdrobeného droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který poprášený moukou necháme vzejít na teplém místě. Připravený kvásek promícháme s prosetou moukou, rozpuštěným máslem, vejcem a špetkou soli. Z těsto uděláme bochník, který přikryjeme a necháme hodinu na teplém místě.

Makovou náplň si připravíme ze surovin na náplň kromě rozinek, které necháme namočené v rumu, přidáme je až nakonec. Mletý mák zahřejeme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem za stálého míchání. Musíme mít hladkou kašičku. Odstavíme a přidáme namočené rozinky.

Těsto vyválíme na pomoučněném vále do obdélníku a naneseme makovou náplň.Těsto srolujeme do závinu a dobře utěsníme strany. Kynutý makový závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem.

Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Upečený kynutý závin ještě horký posypeme cukrem moučka a necháme vychladnout.

Kynutý makový závin nakrájíme na plátky a podáváme.
user-icon

autor null


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kynutý makový závin

Zpět na recept