Kynutý makový závin

Komu chutná mák, toho zaručeně nezklame tento recept.


4.231x
60 min
5×

Ingredience

těsto

3 lžícecukr
1 špetkasůl
1 ksvejce
2 lžícemáslo
130 mlmléko
20 gkvasnice
250 ghladká mouka

náplň

4 lžícecukr
130 mlmléko
4 lžícerozinky
1 balíčekvanilkový cukr
150 gmletý mák

na potření

vejce

podle potřeby

rum

na ozdobu

cukr moučka

Postup přípravy

Z rozdrobeného droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který poprášený moukou necháme vzejít na teplém místě. Připravený kvásek promícháme s prosetou moukou, rozpuštěným máslem, vejcem a špetkou soli. Z těsto uděláme bochník, který přikryjeme a necháme hodinu na teplém místě. Makovou náplň si připravíme ze surovin na náplň kromě rozinek, které necháme namočené v rumu, přidáme je až nakonec. Mletý mák zahřejeme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem za stálého míchání. Musíme mít hladkou kašičku. Odstavíme a přidáme namočené rozinky. Těsto vyválíme na pomoučněném vále do obdélníku a naneseme makovou náplň.Těsto srolujeme do závinu a dobře utěsníme strany. Kynutý makový závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem. Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Upečený kynutý závin ještě horký posypeme cukrem moučka a necháme vychladnout. Kynutý makový závin nakrájíme na plátky a podáváme.
user-icon

autor null

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Kynutý makový závin

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena