Jaro a sezóna medvědího česneku budou brzy v plném proudu, proto zkuste podle receptu připravit velmi chutné pagáčky s medvědím česnekem. Recept krok za krokem.
2 lžičky | sůl |
250 g | máslo |
2 ks | žloutek |
100 ml | mléko |
30 g | droždí |
1 lžička | cukr krystal |
500 g | hladká mouka extra special 00 |
100 ml | hustá kyselá smetana |
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
2 lžíce | máslo |
náplň | |
2 svazky | medvědí česnek |
Hladkou mouku prosejeme do mísy, osolíme a zpracujeme s čerstvým máslem na drobenku. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Medvědí česnek omyjeme, osušíme, odkrojíme stopky a posekáme nadrobno. K vykynutému kvásku přidáme kyselou smetanu, vaječné žloutky a mísícími háky robota zpracujeme na nelepivé pružné lesklé těsto, které bez dalšího kynutí vyklopíme na nepomoučněnou desku. Není potřeba moučnit, protože těsto vůbec nelepí a výborně se s ním pracuje. Těsto rozválíme na obdélník o velikosti 30 x 50 cm a tloušťce asi 2 až 3 mm. Rozválené těsto potřeme vlažným rozpuštěným máslem tak, že po obvodu vynecháme asi 3 cm široký volný pás a posypeme dvěma třetinami posekaného medvědího česneku. Od delší strany těsto stočíme na těsno do závinu, který přehneme o jednu třetinu zprava doleva a o jednu třetinu zleva doprava. Přeložené těsto zploštíme několika údery na plocho válečkem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Znovu těsto rozválíme na obdélník, posypeme zbylým medvědím česnekem a celý postup zopakujeme, necháme 10 minut odpočívat. Postup zopakujeme ještě jednou, po 10 minutách naposledy těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrajovátkem o průměru 4 cm vykrojíme okrouhlé pagáčky, na kterých uděláme mřížku. Pagáčky přeložíme na plech vystlaný teflonovou fólií, necháme 10 minut kynout a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pagáčky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 až 20 minut dorůžova. Upečené pagáčky vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Kynuté překládané pagáčky s medvědím česnekem servírujeme k sytým polévkám na kyselo. Pagáčky jsou však i výborným pohoštěním k vínu pro návštěvy. Klidně je můžeme připravit v předstihu den dopředu, protože jsou velmi chutné, čerstvé a vláčné i druhý den.
Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
autor Libchen
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena