Jahody nakrájíme na kousky, zasypeme cukrem krupicí, přiklopíme a necháme pustit šťávu.
Do mísy dáme tak 1/2 kg polohrubé mouky výběrové, špetku soli a dvě hrsti cukru. Vše promísíme. Pak uděláme důlek, rozdrobíme do něj tak větší půlku z kostky droždí, pocukrujeme a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vzejde, přidáme dvě vejce a zaděláme středně tuhé těsto, které necháme vykynout.
Z vykynutého těsta vytvaruje knedlíky a vaříme 10 minut. Vařím je na páře, jsou lepší a i když zapomenete na čas, nic se nestane, nerozvaří se. Po uvaření knedlíky trošku natrhneme nebo propíchneme vidličkou, ať se nesrazí.
Na kynuté knedlíky dáme jahody i se šťávou, posypeme moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem a zalijte máslem. Jahody zůstanou tvrdé a krásně voní. Kynuté knedlíky s jahodami