Květák uvaříme v osolené vodě s kmínem a nastrouhaným muškátovým oříškem, aby nebyl rozvařený. Květák vyjmeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pažitku nebo petrželku nasekáme nadrobno.
Cibuli osmažíme dozlatova, přidáme kousky květáku a krátce osmahneme. Potom přidáme pohanku, osolíme a zalijeme vodou, aby vše bylo těsně pod vodou. Vaříme do změknutí pohanky. Vypneme a necháme dojít, aby pohanka vsákla vodu.
Asi po 5 minutách znovu zahřejeme do varu a přidáme rozkvedlané osolené vejce s pepřem. Mícháme do sražení vejce, aby směs byla tužší. Nakonec posypeme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Květákový mozeček s pohankou můžeme podávat s brambory, ale není už nutné podávat s žádnou přílohou.