1 kostka | cukr | |
1 špetka | sůl | |
2 hrnky | květák | |
2 lžíce | krupice | |
1 lžička | kurkuma | |
0.5 lžičky | anýz | |
1 hrnek | červená čočka | |
1 lžička | římský kmín | |
1 lžička | hořčičné semínko | |
1 lžička | masala koření | |
1 špetka | drcené chilli papričky | |
1 lžička | mletý zázvor |
Připravíme si dahl. Čočku řádně propláchneme a dáme do hrnce. Přidáme cukr, sůl a vaříme, dokud se čočka nerozvaří, tedy asi 15 minut. Pak ji odstavíme z plotny. Do trochy rozpáleného oleje na pánvi přidáme hořčičná semínka, masalu nebo kurkumu, semínka anýzu a smažíme na mírném ohni, dokud hořčičná semínka nezačnou praskat. Chceme-li, odstraníme ze směsi větší kusy koření (anýz, římský kmín) a směs vmícháme do odstaveného dahlu. Do trochy rozpáleného oleje na pánvi přidáme drcený zázvor, špetku chilli, špetku soli, smažíme 1 - 2 minuty. Přidáme květákové růžičky a smažíme asi 2 minuty. Pak vše zalijeme trochou vody, přikryjeme poklicí a dusíme 5 minut. Pokud je květák již bez vody, trochu jí doplníme a zahustíme lžící krupice, pod poklicí dusíme 3 minuty a odstavíme. Uvaříme rýži podle vlastních preferencí. Květákový dahl podáváme s rýží. Případné vylepšení receptu uvítám v příspěvcích pod receptem.
10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách
Často slýcháme, že jsou potraviny plné škodlivých látek. Co je na tom pravdy a jak se pro tělo nepříznivým éčkům vyvarovat? Ve kterých potravinách je nacházíme nejčastěji? Zeptali jsme se odbornice na výživu.
Květák nemusí být nudnou surovinou: Vyzkoušejte 8 rychlých receptů
Rychlé a levné recepty z květáku, kterým neodoláte. Dozlatova osmažený, zapékaný v bešamelu, květák marinovaný či v podobě karbanátků. Který recept si oblíbíte vy?
Autor:WorksFine
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena