Květákové karbenátky se šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou

Recept na dobré zeleninové karbanátky podávané s chutnými šťouchanými bramborami. O něco delší a složitější příprava, ale výsledek stojí za to!


5.09x
60 min
1×

Ingredience

2 stroužkyčesnek
1 špetkasůl
2 ksvejce
strouhanka
100 gšunka
0.75 kgbrambory
2-3 kscibule
1 kskvěták
50 ghladká mouka
1 špetkamletá sladká paprika
1 špetkamletý černý pepř

podle chuti

slanina
bylinky
tvrdý sýr

podle potřeby

máslo
mléko
sádlo

Postup přípravy

Květák umyjeme, odtrháme listy a nakrájíme na růžičky. Květák dáme vařit do osolené vody až doměkka, což trvá cca 10 - 15 minut. Mezitím brambory oloupeme a umyjeme, pokrájíme na kostičky a dáme také vařit. Do vody přidáme sůl a trochu kmínu.

Uvařený květák slijeme, přesypeme do větší misky a rozmačkáme. Poté přidáme trochu másla, pepře, sladké papriky a bylinky podle chuti - ideálně majoránku, oregano, bazalku anebo pažitku. Případně můžeme přidat i 2 prolisované stroužky česneku. Následně klepneme do směsi 2 vejce a zamícháme.

Bokem si nakrájíme na kostičky šunku či anglickou slaninu a přidáme do směsi. Nastrouháme trochu sýru (eidam, gouda apod.) podle chuti. Všechno smícháme a začneme přidávat mouku a strouhanku, pokud těsto není soudržné. V případě, že to přeženeme a bylo by příliš sypké, přidáme trochu mléka a rozmícháme znovu.

Z těsta tvarujeme květákové karbenátky a smažíme je na rozpáleném ohni přibližně 4 - 5 minut z každé strany. Z jednoho květáku vychází asi 14 - 15 karbenátků.

Na prkýnku nakrájíme slaninu (lze použít i anglickou) a cibuli. Nejdřív osmahneme slaninu, aby pustila tuk. Kdyby ho bylo málo, přidáme lžíci sádla nebo olej a následně osmahneme cibuli. Uvařené brambory slijeme, rozmačkáme a přidáme k cibuli a slanině. Brambory promícháme, přidáme trochu másla, přikápneme mléko a pořádně promícháme.

Květákové karbenátky podáváme s připravenými šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou. Recept lze samozřejmě uzpůsobit i pro vegetariány vynecháním šunky a slaniny.
user-icon

autor Taira


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Květákové karbenátky se šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.