Nakrájené očištěné houby krátce dusíme ve vlastní šťávě, pak přidáme máslo. Poté dusíme ještě dalších 10 minut.
Očištěný a na růžičky rozdělený květák uvaříme téměř doměkka a necháme ho vychladnout.
Žemle nakrájíme na plátky a zalijeme mlékem.
Květák, žemle a uvařené brambory umeleme na masovém strojku. Do vzniklé hmoty přidáme dušené houby, vejce, uzené maso nakrájené nadrobno, sekanou petrželku, sůl, pepř a na zahuštění strouhanku.
Směs dobře promícháme a tvoříme z ní karbanátky, které obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance.
Opékáme je na oleji po obou stranách. Jsou křehké, a proto se musí opatrně obracet.
Ke květákovým karbanátkům s houbami nám jako příloha postačí chléb.