Recept na rychlou zeleninovou polévku s bylinkovými nočky.
Hodnocení
4.3
/ 5 (6x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Cibule1 ks
Voda1 l
Květák1 ks
Mletý černý pepř
Bujón zeleninový1 kostka
Muškátový oříšek - strouhaný1 špetka
Těstíčko
Vejce1 ks
Máslo100 g
Strouhanka
Sekaná petržel
Hladká mouka 50 g
Postup přípravy
Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme na jemno, mrkev na nudličky a květák rozebereme na růžičky.
Na másle zpěníme nakrájenou cibulku a mrkev. Zasypeme hladkou moukou, osmahneme a pak zalijeme asi litrem vody. Přidáme růžičky květáku, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a kostku bujonu.
Květákovou polévku zvolna vaříme asi 20 minut.
Mezitím si uděláme noky. Máslo utřeme s vejcem, vmícháme strouhanku, jemně nasekanou petrželku, sůl a pepř. Z hmoty tvoříme malé kulaté noky, které vaříme v polévce asi 5 minut.
Do hotové polévky přidáme petrželku. Květákovou polévku s noky můžeme podávat s čerstvým pečivem.
Polévka je dobrá, ale klidně je možné vařit obdobně dvě různé polévky se stejným základem, tedy květákovou a knedlíčkovou, které se u nás říkalo kaldonová. V každém případě všechny možnosti jsou chutné:).