Květák zbavíme listů, košťál zkrátíme (odstraníme) a květák ponoříme asi na 10 minut do osolené vody, abychom se zbavili nežádoucího hmyzu.
Pak květák vcelku uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Scedíme ho a necháme ho okapat. Troubu rozehřejeme na nejvyšší teplotu.
Zapékací misku vymažeme pořádnou vrstvou másla. Sýr nastrouháme. Klidně můžeme zkusit kombinovat více druhů sýra. Do zapékací misky vložíme celý květák a pořádně jej posypeme sýrem. Zaprášíme jej sladkou paprikou a posypeme trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
Květák zprudka zapékáme asi 10 minut. Mezitím si rozehřejeme máslo. Upečený květák ještě horký přelijeme vařícím máslem.
Květák podáváme horký a s brambory nebo tmavým pečivem.