Kváskový žitno-pohankový chléb

Recept na velmi chutný domácí chléb splňující požadavky na zdravou výživu. Na přípravu a pečení použijeme domácí pekárnu.


4.25x
160 min

Postup přípravy

Ten kdo si bude chtít připravit tento chléb, musí umět pracovat se žitným kváskem. Pokud si chcete připravit žitný kvásek, recept je zde. Jinak je také možné si sušený kvásek zakoupit v prodejnách zdravé výživy.

Necháme si rozkvasit žitný kvásek - 100 g žitné mouky, 100 ml vody a kvásek uložený v lednici. Asi 3 polévkové lžíce vykynutého kvásku odebereme do skleničky a vložíme do lednice. Zbylý kvásek vlijeme do dížky, přidáme vlažnou vodu, sůl, kmín, olej, mouku a můžeme přidat semínka podle chuti.

Pekárnu nastavíme na program těsto. Konzistence těsta musí být o něco hustější, než je těsto na palačinky. Program necháme běžet tak 5 - 10 minut, pak necháme těsto kynout přibližně 6 hodin, až je vidět, že je těsto dostatečně nakynuté. Ideální je pekárna s programem kvašení. Pokud nemáme pekárnu s tímto programem, tak to nevadí, stačí zajistit pokojovou teplotu. Je dobré použít také potravinářskou fólii na zakrytí dížky a udělat do ní pár dírek, aby šel k těstu vzduch.

Po vykynutí již těsto nemícháme, nastavíme pekárnu na program pečení. Moje pekárna se dá nastavit na dobu pečení 60 minut. Když program skončí, přidávám ještě 10 minut.

Kváskový žitno-pohankový chléb po vychladnutí nakrájíme a podáváme k různým pokrmům.
user-icon

autor Vojtík


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kváskový žitno-pohankový chléb

Zpět na recept