Připravíme si vývar. Použijeme půlku kuřete, očištěnou a nakrájenou mrkev, celer a petržel. Přidáme oloupanou cibulku a stroužky česneku. Ochutíme celým pepřem, novým kořením a podle chuti osolíme. Vaříme na mírném ohni, dokud kuře není dost měkké. Potom polévku scedíme přes síto. Čistý vývar ještě dochutíme solí nebo bylinkami.
Uvařené kuřecí maso obereme a pokrájíme najemno. Na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme maso a 1 natvrdo uvařené nastrouhané vajíčko. Ochutíme solí, mletým pepřem, muškátovým květem a přidáme pokrájenou zelenou petrželku. Promícháme a náplň na pirožky necháme vystydnout.
Pirohy si připravíme z listového těsta, které rozválíme a rádýlkem rozkrájíme na čtverce. Na každý čtverec dáme asi lžičku připravené náplně. Přehnutím vytvoříme trojhránky, které potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme posypat sezamovým semínkem nebo kmínem.
Masové pirožky pečeme v mírné troubě dozlatova.
Pirohy podáváme buďto k horkému kuřecímu vývaru nebo samostatně. Vývar třeba k obědu a pirožky studené jako přílohu k zeleninovému salátu.