Kuřecí stehna očistíme, omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno, petrželovou nať posekáme na drobno, česnek očistíme a prolisujeme. V rozehřátém olivovém oleji na středním plameni opečeme do zlaté barvy kuřecí stehna z obou stran - asi 7 minut a vybereme je na talíř.
Ve výpeku orestujeme cibuli do zesklovatění - asi 5 minut, přidáme petrželovou nať, nastrouhanou citronovou kůru, prolisovaný česnek a krátce orestujeme (asi 2 až 3 minuty), přidáme opečená kuřecí stehna, přihodíme bobkové listy, přidáme tymián a rozmarýn, vrátíme opečená kuřecí stehna, která až nyní osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a chvilku společně restujeme za stálého míchání.
Zalijeme vínem Chardonnay, zvýšíme plamen, necháme víno probublávat, přitom usilovně oškrábáváme chutný výpek. Když se alkohol odpaří, přilijeme asi 4 lžíce vody, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 45 minut, dokud se nezačne maso lehce oddělovat od kosti, vybereme bobkové listy.
Na talíře položíme horké udušené kuřecí stehna, podlijeme chutnou vínovo-bylinkovou šťávou. Kuřecí stehna dušená na víně a bylinkách servírujeme s rýží basmati a sklenicí dobře vychlazeného vína Chardonnay.
Recept jsem nepatrně upravila, v původním receptu se používá celé a rozporcované kuře. Jídlo se servíruje s brambory pokrájenými na malé kousky. Použité bylinky, cibule a česnek patří do italské Gremolaty, což je směs, která se přidává do jídla na ochucení a zvýraznění chuti jídla.
V Gremolatě se používá často místo citronové kůry nastrouhaná pomerančová kůra a místo obyčejné cibule se používá i jarní cibulka nebo červená cibule, z bylinek to byla původně posekaná petrželová nať. Dnes jsou v ní i jiné bylinky jako šalvěj, koriandr, máta peprná a jiné. Dokonce strouhaný sýr pecorino romano, sardele a piniové oříšky.
Gremolata je typická pro Osso buco alla Milanése. Toto jídlo je známe v Itálii pod názvem Il pollo rustico con patate, což je Rustikální kuře s brambory.