Z pomerančů sloupneme barevnou část kůry, bílou ponecháme.
Do hrnce dáme vařit rýži spolu s pomerančovou kůrou, kterou jsme sloupli. Přidáme špetku soli a vaříme, než rýže změkne.
Připravíme si octovou zálivku z červeného vinného octa, soli, pepře a směsi olivového a rostlinného oleje.
Oloupáme slupky jednotlivých dílků pomeranče a nakrájíme je na dílky, šťávu zachytíme a přidáme ji do zálivky. Přidáme hořčici a cukr, metlou dobře rozšleháme. Ochutnáme a případně dosolíme, dopepříme.
Když je rýže hotová, odstavíme hrnec z plotny a necháme trochu vychladnout. Pomerančovou kůru vyhodíme.
Rýži vyklopíme do mísy a přidáme polovinu dresinku. Dobře promícháme a necháme vychladnout.
K rýži přidáme kuře, nasekanou pažitku, kešu oříšky, dílky pomeranče a zbývající dresink. Jemně promícháme.
Kuřecí salát s pomerančem podáváme při pokojové teplotě, ozdobený plátky okurky.