Kuře v rokfóru

Recept na chuťově vynikající kuře.


4.810x
75 min

Ingredience

sůl
50 gmáslo
1 lžícesmetana
1 kskuře
200 gžampiony
1 dlbílé víno
mletý bílý pepř

omáčka

80 gmáslo
5 dlmléko
150 grokfór
40 ghladká mouka
1 špetkamuškátový oříšek
4-5 kuličekcelý černý pepř

Postup přípravy

Kuře očistíme a rozdělíme na 6 dílů. Kuře opečeme na másle dozlatova. Osolíme, opepříme a dusíme za pozvolného přilévání vína na mírném ohni asi 75 minut. Mezitím nakrájíme žampiony na nudličky, podusíme je asi na 50 g másla a přidáme do pekáčku ke kuřeti. Připravíme si bešamel. Z 50 g másla a 40 g hladké mouky uděláme světlou jíšku (restujeme 1 - 2 minuty). Postupně za stálého míchání přiléváme 5 dl horkého mléka, přičemž se nesmí tvořit žmolky. Necháme omáčku jen několik okamžiků povařit a dochutíme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, soli, pepře a 30 g másla na zjemnění. Jinou chuť lze dodat omáčce přidáme tymiánu, bobkového listu a petržele. Koření necháme po dovaření v omáčce 10 minut vyluhovat. Omáčku můžeme také zlehčit tak, že ji lehce a velmi opatrně vmícháme do sněhu z 1 - 2 bílků. Rokfór nebo nivu rozmělníme vidličkou se smetanou a vmícháme do bešamelu. Hotové kuře vyndáme z pekáčku a uchováme teple. Do pekáčku dáme sýrový bešamel a na mírném ohni promícháme se zbylou šťávou z kuřete a se žampiony. Kuře přelijeme omáčkou a podáváme s houskovými knedlíky, rýží nebo noky. Kuře v rokfóru podáváme ihned a nejlépe teplé.
user-icon

autor Ludvo

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Kuře v rokfóru

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena