Krůtu dobře očistíme. Slaninu nakrájíme na špalíčky a protkneme jimi krůtu. Pak ji osolíme a necháme asi půl hodiny stát.
Zatím si rozehřejeme troubu na 220 °C.
V pekáči si na sporáku rozpálíme olej a krůtu prudce opečeme ze všech stran, aby se zatáhla. Pak ji podlijeme vodou, lépe masovým vývarem, a pečeme v předehřáté troubě doměkka. Pokud se krůta seshora připéká, přikryjeme ji alobalem.
Při pečení krůtu často poléváme výpekem, případně masovým vývarem (může být i masox).
Mlince (druh těstovin) rozdrobíme, zalijeme vařící osolenou vodou, přikryjeme a necháme asi 2 minuty máčet. Pak je scedíme, přidáme do pekáče ke krůtě, promícháme s výpekem a necháme chvilku s krůtou zapéci.
Krůtu s mlinci po zagorsku rozporcujeme a ihned podáváme.