Do hrnce do studené vody dáme kroupy (asi 2x více vody než krup) a necháme vařit, než změknou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na měsíčky. Olivy nakrájíme na kousky.
Na pánvi na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a drobně osolíme, aby cibule pustila šťávu. Když cibule zežloutne, přidáme nakrájené žampiony a necháme společně dusit pod pokličkou, dokud nezměknou.
Následně zalijeme směs smetanou, zamícháme dohromady, po chvíli přidáme nakrájené olivy a znovu zamícháme. Já používám sójovou smetanu, protože nejím mléčné výrobky, ale určitě jde použít i normální smetana.
Po chvíli dušení pod pokličkou přidáme chilli či pepř nebo jiné koření podle chuti, omáčku zamícháme, vypneme sporák a necháme minutu vydechnout pod pokličkou. Mezitím se dovaří kroupy, ze kterých by se měla vyvařit všechna voda a měly by být připravené k servírování.
Kroupy na žampionech podáváme teplé, ale i když jídlo vychladne, je stále dobré. Za chladna lze zamíchat do pokrmu nakrájenou syrovou zeleninu (například ledový salát, okurku, petržel, rajčata) a vytvořit si tak salát s kroupami.