Vaření.czReceptyKrevety s vanilkovou máslovou omáčkou

Krevety s vanilkovou máslovou omáčkou

Předkrm inspirovaný geniální lucemburskou kuchařkou Lea Linster. Recept je pro 4 osoby jako součást slavnostního menu o více chodech.


4.620x
15 min
2×

Ingredience

12 kskrevety
1 lžíceolivový olej

omáčka

60 gmáslo
1 ksšalotka
30 mlsuché bílé víno
1 lžícepomerančové šťávy
1 kslusk vanilky
1 špetkasůl a bílý pepř
30 mlfrancouzský vermut Noilly Prat

na ozdobu

4 snítkykerblík

Postup přípravy

Čerstvé krevety opláchneme, hlavy odstraníme, ocásky oloupeme, ale poslední kroužek skořápky s ocasní ploutví ponecháme. Krevety na hřbetě podélně nařízneme a vytáhneme černé střívko. Pokud máme jen mražené krevety, necháme je v ledničce půl dne rozmrazit. Mikrovlnku nepoužijeme, krevety by podstatně ztratily na kvalitě. Šalotku nakrájíme na drobno a podusíme v malém kastrolku ve směsi vermutu Noilly Prat a bílého suchého (burgundského) vína. Pokud nemáme Noilly Prat, použijeme jen bílé víno. Tento vermut nelze nahradit jiným. Kousek vanilkového lusku podélně rozpůlíme, vyškrábneme dřeň špičkou nože a spolu s luskem dáme ke konci vaření do vroucího vína. I zde platí: Přírodní vanilka je v tomto receptu nenahraditelná. Osolíme špetkou soli a čerstvě umletého bílého pepře. Zredukujeme až na 1-2 čajové lžičky tekutiny. Na velmi mírném ohni přidáváme po malých kouskách silně vychlazené máslo a dobře vmícháme. Další kousek přidáme až po úplném rozpuštění předchozího, musí se vytvořit homogenní emulze. Pozor, jakmile se přidá máslo, omáčka se už nesmí vařit! Pokračujeme až do zhoustnutí. Potom vmícháme lžíci pomerančové šťávy, je-li třeba dochutíme a necháme hotovou omáčku vedle plotny pod pokličkou 2-3 minuty odstát. Mezitím rozpálíme v pánvi olivový olej a připravené, kuchyňským papírem osušené ocásky krevet po každé straně 30 vteřin zprudka opečeme. Z vlažné omáčky vyjmeme vanilkový lusk a rozdělíme ji na čtyři malé předehřáté talířky. Na omáčku upravíme dekorativně krevety, ozdobíme malou snítkou kerblíku a podáváme vlažné s krajíčkem teplé, v troubě nasucho lehce orestované veky. Doporučený nápoj ke krevetám s vanilkovou omáčkou: Bílé burgundské. Gourmet si pochutná na sklínce Chablis. Mně k tomu také velmi dobře chutnalo čtyřleté suché chardonnay z oblasti Velké Bílovice.
user-icon

autor hokuspokus


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Krevety s vanilkovou máslovou omáčkou

Zpět na recept
Druh jídla
Předkrmy
Národní kuchyně
Francouzská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena