Recept na chutnou krémovou polévku z červené čočky s uzeným kuřecím masem. Je sytá a nahradí i hlavní jídlo.
2 ks | uzená kuřecí stehna |
60 g | celer |
60 g | mrkev |
30 g | petržel |
1 ks | bobkový list |
4 kuličky | nové koření |
8 kuliček | celý černý pepř |
1 ks | cibule |
2 stroužky | česnek |
200 g | červená čočka |
1 lžíce | mletá sladká paprika |
1 lžíce | mletá sladká uzená paprika |
2 lžíce | olej |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
na ozdobu | |
pažitka nebo petržel |
Uzená kuřecí stehna důkladně omyjeme. Celer, mrkev a petržel očistíme. Omyté rajče rozkrojíme na čtvrtiny. Cibuli a česnek nasekáme najemno.
Do hrnce vložíme uzená kuřecí stena, která zalijeme studenou vodou, přidáme kořenovou zeleninu a rajče, celý pepř, nové koření a bobkový list. Vše přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 40 - 60 minut, dokud nebude maso zcela měkké. Během vaření sbíráme z povrchu vývaru pěnu a případné nečistoty. Měkká kuřecí stehna vyjmeme, zbavíme kůže, vykostíme a maso natrháme na kousky. Vývar scedíme a zeleninu dále nepožíváme.
V jiném větším hrnci na roztopeném oleji necháme zeklovatět cibulku, kterou zasypeme čočkou. Za stálého míchání přidáme česnek, obě papriky a vše asi 1 minutu zvolna opékáme. Následně přilijeme scezený vývar z kuřecích stehen a vaříme asi 15 až 20 minut, dokud polévka nezhoustne a čočka se bude rozpadat. Poté polévku ponorným mixerem rozmělníme dohladka, pořípadě naředíme vývarem. Polévku podle chuti doladíme solí a pepřem, vložíme kousky masa, vše prohřejeme a můžeme servírovat.
Krémovou polévku z červené čočky s uzeným drůběžím masem rozdělíme na porce, ochutíme bylinkami a ihned podáváme.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena