Recept na velmi chutný koláč z křehkého těsta se švestkami, pudinkovým krémem a drobenkou.
400 g | zralé švestky |
těsto | |
---|---|
240 g | hladká mouka |
80 g | cukr moučka |
2 ks | žloutek L |
1 balíček | vanilkový cukr |
1 špetka | sůl |
160 g | máslo |
krém | |
1 balíček | vanilkový pudinkový prášek |
50 g | cukr |
300 ml | mléko |
50 g | máslo |
drobenka | |
50 g | máslo |
50 g | cukr |
50 g | polohrubá mouka |
na potření | |
1 ks | vejce |
Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme hladkou mouku se solí, přidáme moučkový a vanilkový cukr a žloutky. Poté nahrubo přistrouháme tuhé studené máslo a ze směsi vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do folie a necháme v chladu asi 2 hodiny odležet.
Mezitím si připravíme pudinkový krém. Pudinkový prášek promícháme s cukrem a postupně přidáváme za stálého míchání do vroucího mléka a vše krátce povaříme do zhoustnutí. Poté pudink odstavíme z tepla a ještě do teplého krému zašleháme máslo.
Očištěné švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Z polohrubé mouky, másla a cukru prsty připravíme drobenku, kterou odložíme do chladu.
Odleželé těsto krátce propracujeme a rozdělíme na poloviny. Z poloviny těsta rozválíme plát asi 3 mm silný, kterým vyložíme dno a okraje koláčové formy. Pak na těsto naneseme vychladlý pudinkový krém, na který klademe švesty a vše posypeme drobenkou.
Ze zbývajícího těsta rozválíme plát, který nakrájíme na proužky asi 2-3 cm široké, kterými poklademe celý koláč, vše potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 až 50 minut dozlatova.
Křehký švestkový koláč s krémem necháme vychladnout, rozdělíme na porce a podáváme.
Švestky pro zdraví i krásu: Odhalte jejich skrytá tajemství
Možná málo z nás ví, že švestky nejsou jen lákavým ovocem, které je vhodné mít v misce na stolech, a které lze použít pro přípravu vynikajících koláčů nebo jako náplň pro kynuté buchty.
Recept na švestkový koláč s tvarohem krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena