Křehká domácí pizza

Křehké italské těsto a dobrá česká obloha v jednom receptu.


3.718x
60 min

Postup přípravy

Vodu, droždí, sůl, cukr a olej (může být i slunečnicový) smícháme v míse a necháme vzejít kvásek. Poté vmícháme prosátou hladkou mouku a vypracujeme řidší vláčné těsto, které necháme na teplém místě kynout. Po asi 30 minutách těsto řádně propracujeme a necháme ještě kynout. Mám vyzkoušené, pokud mám těsto studené a nechce kynout, dát ho na 30 vteřin na ohřev do mikrovlnné trouby.

Na pizzu používám 2 základní omáčky.

První je smetanová sýrová -
na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibulku, zalijeme smetanou a přisypeme směs strouhaných sýrů s parmazánem a strouhaný eidam. Podle potřeby přisolíme a svaříme na velice hustou omáčku.

Druhá rajčatová -
na rozpáleném oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibulku, česnek a přidáme přesekaná rajčata i s nálevem. V létě si můžeme oloupat čerstvá rajčata, nebo v nejhorším případě použít i rajčatový protlak. Nakonec přidáme posekané lístky bazalky a vydusíme na jemnou hustou omáčku.

Nakynuté těsto ještě jednou propracujeme a rozválíme. Osobně preferuji pizzu na celý plech. Toto množství je přesně na 1 plech, nebo 2 menší kulatý pizzy. Na rozválené těsto dáme jednu z vybraných náplní a obložíme podle chuti a osobní obliby. Šunka, sýry, olivy, rajčata.

Křehkou domácí pizzu pečeme na 250 - 300 °C asi 10 - 15 minut podle velikosti těsta. Pečeme, dokud kraje krásně nezezlátnou.

Křehkou domácí pizzu ihned podáváme.
user-icon

autor tomik.pb


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Křehká domácí pizza

Zpět na recept