Maso, kořenovou zeleninu, česnek a cibuli očistíme. Maso a zeleninu nakrájíme na kousky. Maso na menší, zeleninu na větší. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Bylinky opereme a nasekáme na jemno. Cibuli a česnek nasekáme na drobné kostičky.
Maso a zeleninu (bez cibule) vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Pokud je maso z mladého králíka, přidáme rovněž i brambory. Jinak přidáme brambory asi 20 minut před tím, než je maso hotovo. Základ na polévku necháme vařit.
Na pánvi si rozehřejeme olej. Přidáme cibuli a necháme ji pomalu restovat. Pak ji zaprášíme moukou. Uděláme tak světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji trochou vývaru, rozvaříme a pak přidáme do polévky.
Přidáme bylinky s kořením a vaříme doměkka. Polévku z králíka dochutíme solí, majoránkou a případně přikyselíme octem.
Před podáváním ozdobíme králíka v polévce nasekanou petrželkou nebo pažitkou.