Vepřovou kotletku opláchneme a nakrájíme na plátky, lehce naklepeme. Pouze osolíme a opepříme. Na každý plátek dáme 1/2 lžičky klasických slazených švestkových povidel - koupená nebo z vlastní výroby. Povidla pak rovnoměrně vetřeme do plátků masa. Vložíme do misky a zakápneme olivovým nebo rostlinným olejem, necháme 2 hodiny uležet.
Na rozpálené pánvi kotlety zprudka opečeme z obou stran a podlijeme pivem.
Lehce podusíme, aby maso změklo. Když se vysmahne přebytečná šťáva, maso ještě jemně z obou stran opečeme, aby získalo krustičku. Pokud je čas grilování, je výborné takto připravené maso udělat i na grilu, v tomto případě použijeme pivo hned do nálevu spolu s olejem.
Kotlety s povidly podáváme s čímkoli, co máme rádi. Nejvhodnější je čerstvá zelenina, pečivo, brambory, hranolky.
U nás je nejoblíbenější varianta zeleniny s tortillou: Čerstvou zeleninu dle chuti a možností umyjeme a pokrájíme, mrkev nastrouháme, ledový salát natrháme na drobné kousky.
Připravíme si jednoduchý dresink ze zakysané smetany, utřeného stroužku česneku a špetky soli.
Tortillu prohřejeme na pánvi, v mikrovlnné troubě nebo na grilu (v případě, že maso grilujeme). Stačí opravdu necelá minutka.
Tortillu položíme na talíř a nandáme na ni připravenou zeleninu, plátky kotletek s povidly pokrájené na 3 - 4 menší dílky, pokapeme dresinkem a smotáme.