Jednoduchá a rychlá buchta bez vážení ingrediencí - vše odměřujeme kelímkem od smetany.
Hodnocení
4.7
/ 5 (39x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
8x
Ingredience
Těsto
Vejce2 ks
Kypřicí prášek do pečiva1 ks
Cukr krystal1 kelímek
Kysaná smetana2 kelímky
Vanilkový cukr1 ks
Polohrubá mouka2 kelímky
Drobenka
Cukr krystal1/2 hrnku
Polohrubá mouka1 hrnek
Hera1/2 kostky
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Podle chuti
Čerstvé nebo kompotované ovoce
Postup přípravy
Troubu necháme předehřát na 180 °C. Plech vymažeme tukem a vysypeme hladkou moukou.
Na drobenku si mírně rozehřejeme máslo (Heru) a uhněteme ho s moukou a cukrem do sypké směsi.
Do mísy dáme smetanu (kelímek od ní použijeme k odměřování), cukr, mouku, vanilkový cukr, vejce a prášek do pečiva. Těsto dobře rozmixujeme.
Těsto na koláč z kysané smetany nalijeme na plech. Poklademe ovocem (vypeckované švestky ďolíčky nahoru) a posypeme mletou skořicí. Nakonec posypeme připravenou drobenkou.
Koláč z kysané smetany pečeme 20 - 25 minut, dokud nám na povrchu nezrůžoví.
Chci moc poděkovat za recept, těsto je vynikající moc chutné, rychlá příprava bez vážení, skvělé
Eva
Koláč ze zakysanky
Na odměření jsem použila skleničku s označením 200 ml, vše stačilo na velký plech cca 30x40 cm. Nesypu skořicí, ale skořicovou drobenkou, prostě přidám do drobenky, kterou dělám z másla a odhaduji sypkost či mazlavost, nevážím, prostě ochutnám, případný přebytek vydrží v lednici do příště. Mimochodem - skořicový cukr mám stále ve spíži, do sklínky s víčkem dám cukr, lžičku skořice, zatřepu... hotovo. Jen mi je divné, do mnoha sladkých receptů se dává špetka soli pro zvýraznění chuti, tady ne? Já to riskla a špetku dala, uvidím, jak to bude chutnat.
Libor
Drobenka
V přípravě drobenky jsou uvedeny hrnky bez jejich velikosti obsahu. Bylo by vhodné dle mě vše sjednotit na kelimky od zakysané smetany.
Zdraví Libor
Jana
Re: Komentář k receptu Koláč z kysané smetany
Prosím, jak velký kelímek? Kysaná smetana je také 40 deková. Máte na mysli kterou? Děkuji.
Monika
Komentář k receptu Koláč z kysané smetany
Po přečtení recenzí jsem se pustila do pečení. Těsto jsem dělala dle vašeho receptu, nic jsem nepřidávala, přišlo mi konzistenčně dobré. Za ovoce jsem zvolila strouhaná jablka (dle paní Martiny) a posypala jsem je skořící. A na závěr drobenku - tu jsem udělala z poloviční dávky než je zde uvedeno a myslím, že to stačí. Pekla jsem v kulaté koláčové formě o průměru 28cm na 180 stupňů v el. troubě 45min.
Těsto je chuťově opravdu moc dobré, určitě zakotví v mé sbírce receptů.
Příště ho však udělám na plech - v koláčové formě (na nás) moc vysoký :)
Děkuji za vynikající recept :)