Koláč s povidly a mákem

Recept na koláč s povidly a mákem, co krásně vypadá a výborně chutná.


5.018x
1×

Postup přípravy

V míse smícháme oba druhy mouky s práškem do pečiva bez fosfátů, vmícháme kousky změklého másla a vejce. Vypracujeme těsto a podle potřeby přidáváme postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Necháme na chvíli uležet v chladu.

Těsto rozdělíme na dva díly, oba vyválíme na tenčí pláty. Jeden vložíme do vymazané a vysypané formy. Potřeme jej povidly smíchanými s namletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dáme druhý plát nebo jej rozdělíme na menší pruhy a ozdobíme jimi koláč například ve tvaru mřížky.

Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 45 minut.

Mléko v receptu můžeme nahradit i pár lžícemi horké vody. Pokud bychom chtěli ochutnat čistě celozrnnou verzi koláče, vyzkoušíme hladce namletou špaldovou mouku.

Koláč s povidly a mákem podáváme k různým příležitostem a nebo jen tak, krásný voňavý koláč vždy každého potěší.

 JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012
Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Koláč s povidly a mákem

Zpět na recept