Koláč s jablkovo-ořechovou náplní

Vyzkoušejte recept na koláč plněný bílkovou směsí s jablky a vlašskými ořechy a smetanovým krémem. Koláč zdobíme podle vlastní fantazie a můžeme ho servírovat i jako slavnostní moučník.


0.00x
150 min

Postup přípravy

Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, moučkový cukr a žloutek. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme tenký plát, kterým vyložíme dortovou formu o průměru 26 cm tak, aby okraje formy byly pokryté do výše asi 4 cm. Formu s těstem uložíme do lednice.

Připravíme si jablkovo-ořechovou náplň. Oloupaná a jádřinců zbavená zelená jablka vložíme do kastrůlku, polijeme malým množstvím vody a zvolna podusíme doměkka. Vychladlá jablka rozmixujeme na hladké pyré, které zahustíme strouhanými vlašskými ořechy. Z bílků a 50 g krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, který zvolna promícháme s jablkovo-ořechovou směsí.

Jablkovo-ořechovou náplň navršíme na těsto, rovnoměrně rozetřeme a v předehřáté troubě při 180 °C pečeme asi 30 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a koláč ještě asi 15 minut dopékáme.

Připravíme si krém. Z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku za stálého míchání uvaříme hustý pudink, který po výchladnutí rozšleháme dohladka. Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha a postupně do ní zapracujeme pudink.

Krém naneseme na vychladlý koláč, ozdobíme podle vlastní fantazie jablky, ořechy a cukrovím a necháme v chladu několik hodin ztuhnout. ¨

Koláč s jablkovo ořechovou náplní a smetanovým krémem nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.
user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Koláč s jablkovo-ořechovou náplní

Zpět na recept