Kohout na polotmavém pivě

Recept na výborného mladého kohouta velmi chutně připraveného na speciálním polotmavém pivě.


2.65x

Ingredience

1 kostkamáslo
1 větvičkatymián
1 větvičkarozmarýn
2 ksmrkev
2 kspetržel
1 větvičkašalvěj
2 ksbobkový list
0.05 lslunečnicový olej
1 lkuřecí vývar
30 ghladká mouka
50 ganglická slanina
2 ksřapíkatý celer
6 kuličekcelý černý pepř
2 lžícetřtinový cukr
4 kuličkycelé nové koření
1 lpolotmavé pivo
1.5 kgmladý kohout
3 ksbanánová šalotka
2 lžícesladový ocet
0.5 ltelecí šťáva

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

Kohouta rozpůlíme podél páteře. Tu odříznene a rozporcujeme na 8 - 10 dílů. Slaninu, šalotku, mrkev, petržel a řapík celeru nakrájíme na větší kusy.

V hrnci rozpálíme olej, vsypeme nakrájené suroviny a opékáme na středním plamenu asi 5 minut, nebo dokud se šalotka a zelenina nezačnou lehce zabarvovat. Do základu přilijeme trochu piva, zvýšíme plamen a dál restujeme, dokud se pivo úplně neodpaří. Pak přilijeme další pivo a takto pokračujeme, dokud ho nespotřebujeme asi třetinu. Postupným opékáním s pivem chytne zelenina barvu a chuť.

Přidáme cukr, ocet a čerstvé bylinky. Celé koření vložíme do sítka na koření či čaj, uzavřeme a ponoříme do základu. Dolijeme pivem, necháme přejít varem a marinádu stáhneme z ohně.

Porce kohouta ze všech stran osolíme, opepříme a naskládáme do pekáče i se všemi odřezky z porcování. Zalijeme mírně zchladlou marinádou včetně zeleniny, bylinek a koření. Nádobu přetáhněte potravinovou fólií a uložíme do lednice. Marinujeme do druhého dne.

Porce kohouta vyndáme z marinády, osušíme a opečeme je v kastrolu na rozpáleném másle maso tak, že maso bude krásně šťavnaté. Předehřejeme troubu na 160 °C.

Pak k masu vrátíme marinádu, zakryjeme a dusíme v troubě doměkka, doba dušení záleží na druhu kohouta. Upečeného kohouta přendáme do čisté nádoby, šťávu přecedíme, ale nepasírujeme.

Šťávu v kastrůlku zahřejeme k varu, přilijeme telecí šťávu a lehce zahustíme máslovou jíškou a provaříme. Nakonec vmícháme hrudku másla a případně dochutím solí.

Kohouta na polotmavém pivě můžeme podávat s bramborovou kaší a pastinákovým pyré.

Zdroj: Pivovary Staropramen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kohout na polotmavém pivě

Zpět na recept