Koblížky s makovou náplní

Známý recept na koblihy, které tentokrát plníme mákem. Pro děti vynecháme alkohol.


5.09x
60 min

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka se lžičkou cukru rozdrobíme droždí, posypeme lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme se špetkou soli.

Vejce, žloutek, vanilkový cukr, cukr, citronovou kůru, likér a rozpuštěné máslo důkladně promícháme. Do těsta za stálého míchání přisypeme prosetou mouku, přidáme kvásek a vše vypracujeme do hladkého těsta. Vypracované těsto přikryjeme a necháme kynout alespoň 30 minut.Těsto musí zdvojnásobit objem.

Těsto vyválíme na pomoučněném kuchyňském válu a vykrajujeme z něj obrácenou sklenkou asi 40 menších koleček. Z koleček vypracujeme naolejovanýma rukama malé kuličky a dlaněmi je jemně připlácneme. Takto je necháme přikryté na dalších 20 minut kynout.

Mezitím si připravíme náplň. Mléko, cukr, vanilku, skořici, mák a oslazenou strouhanku uvedeme k varu. Provaříme a po odstavení přidáme rum. Ten nemusí být.

V připraveném oleji smažíme vykynuté koblihy z obou stran pěkně dozlatova. Ihned je dáváme na papírový ubrousek odsát přebytečný olej. Hotové koblihy necháme vychladnout. Makovou směs vložíme do cukrářského sáčku a koblihy můžeme naplnit.

Koblížky s makovou náplní posypeme mákem a skořicovým nebo moučkovým cukrem. Takto připravené koblížky s makovou náplní můžeme podávat.
user-icon

autor null


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Koblížky s makovou náplní

Zpět na recept