Koblížky s makovou náplní

Známý recept na koblihy, které tentokrát plníme mákem. Pro děti vynecháme alkohol.


5.09x
60 min

Ingredience

těsto

60 gcukr
2 ksvejce
60 gmáslo
3 ksžloutek
120 mlmléko
40 gdroždí
1 balíčekvanilkový cukr
1 lžičkacitronová kůra
500 gpolohrubá mouka
1 lžícecitronový likér

náplň

130 gcukr
120 gstrouhanka
40 mlrum
160 mlmléko
1 špetkamletá skořice
250 gmletý mák

podle potřeby

olej na smažení

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka se lžičkou cukru rozdrobíme droždí, posypeme lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme se špetkou soli.

Vejce, žloutek, vanilkový cukr, cukr, citronovou kůru, likér a rozpuštěné máslo důkladně promícháme. Do těsta za stálého míchání přisypeme prosetou mouku, přidáme kvásek a vše vypracujeme do hladkého těsta. Vypracované těsto přikryjeme a necháme kynout alespoň 30 minut.Těsto musí zdvojnásobit objem.

Těsto vyválíme na pomoučněném kuchyňském válu a vykrajujeme z něj obrácenou sklenkou asi 40 menších koleček. Z koleček vypracujeme naolejovanýma rukama malé kuličky a dlaněmi je jemně připlácneme. Takto je necháme přikryté na dalších 20 minut kynout.

Mezitím si připravíme náplň. Mléko, cukr, vanilku, skořici, mák a oslazenou strouhanku uvedeme k varu. Provaříme a po odstavení přidáme rum. Ten nemusí být.

V připraveném oleji smažíme vykynuté koblihy z obou stran pěkně dozlatova. Ihned je dáváme na papírový ubrousek odsát přebytečný olej. Hotové koblihy necháme vychladnout. Makovou směs vložíme do cukrářského sáčku a koblihy můžeme naplnit.

Koblížky s makovou náplní posypeme mákem a skořicovým nebo moučkovým cukrem. Takto připravené koblížky s makovou náplní můžeme podávat.
user-icon

autor null


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Koblížky s makovou náplní

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.