Droždí rozdrobíme do vlažného mléka s cukrem, rozmícháme a necháme vzejít. Mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek, olej a žloutky. Dobře promíchané těsto pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.
Připravíme si ořechovou náplň. Mléko s cukry, máslem, citronovou šťávou a skořicí přivedeme k varu. Přidáme strouhanku, mleté ořechy, rum a mírně povaříme. Nakonec přimícháme vaječné bílky.
Z těsta odebíráme hmotu. Vytvoříme kuličku, kterou přitiskneme dlaní. Nejlépe na kuchyňském vále krouživými pohyby rukou vytvoříme pěknou koblihu. Necháme přikryté ještě 20 minut na teplém místě. Takto zpracujeme všechno těsto.
Na smažení koblih dobře rozehřejeme olej a uložíme vždy koblihu hladkou stranou dolů. Pánev s koblihou přikryjeme na první 3 minuty a poté smažíme další 3 minuty bez poklice. Osmahnuté koblihy uložíme na sací kartu.Takto osmažíme všechny koblihy, kterých bude asi 30. Záleží na velikosti.
Ještě vlažné koblihy kuchyňskou injekcí naplníme ořechovou náplní a posypeme mletými ořechy a cukrem moučka.
Koblihy s ořechovou náplní podáváme jako výbornou chuťovku či na snídani třeba k čaji.