Do mísy najemno nastrouháme uvařené brambory. Přidáme hrubou mouku, sůl, kterou vmícháme do mouky, kvásek, rozpuštěný tuk a vejce. Vymícháme tužší těsto. Těsto při kynutí díky bramborům trochu zřídne. V případě, že je těsto řídké, přidáme mouku, v opačném případě mléko. Těsto na vdolky necháme vykynout.
Z vykynutého těsta tvoříme malé vdolečky, které klademe na vymaštěný plech a pečeme ve vyhřáté troubě do tmavě zlatohnědé barvy. Asi v polovině pečení vdolky na plechu obrátíme, aby byly z obou stran ploché a udržela se na nich paráda. Po upečení necháme vychladnout.
Připravíme si jablečná povidla. Jablka nastrouháme na hrubo, dáme do kastrolu a podlijeme trochou vody. Dusíme, až jsou jablka rozdušená. Potom přidáme cukr podle chuti a dochutíme skořicí. Necháme vychladnout.
Vychladlé knížecí vdolky potřeme jablečnými povidly, zdobíme šlehanou smetanou a tvarohem. Knížecí vdolečky s parádou ihned podáváme.