Klasický nugát


3.0674x
90 min

Postup přípravy

Mandle spaříme, scedíme, oloupeme, nasypeme na plech a dáme na 15 minut do trouby předehřáté na 180°C; dáváme pozor, aby se nepřipálily. Necháme je vychladnout, nakrájíme na nudličky a smícháme s nasekanými ořechy. Do hrnce vsypeme cukr, zalijeme 3/4 šálku horké vody a octem. Uvaříme hustý sirup. Potom přidáme med, dobře promícháme a vaříme až sirup opět dostatečně zhoustne. Z bílků ušleháme sníh. Za stálého šlehání pomalu přiléváme hotový sirup. Misku se sněhem vložíme do horké lázně a šleháme tak dlouho, až hmota zhoustne a sníh se začne trhat. Hmotu necháme za stálého šlehání vychladnout. Přidáme ořechy a mandle a jemně promícháme. Hmotou rovnoměrně silnou vrstvou potřeme oplatek a přikryjeme druhým. Zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne. Pak nugát rozkrájíme ostrým nožem namočeným ve vodě.
Varianta: Nugátem, asi dvoucentimetrovou vrstvou, můžeme potřít oba oplatky a posypat je zbylými ořechy. Oplatky potom vložíme na 15-20 minut do trouby předehřáté na 160°C (pečeme jako bezé - pusinky). Sníh by měl pomalu zvětšovat svůj objem a neměl by zlátnout. Nugát vyjmeme z trouby až zcela vychladne a nakrájíme ho na čtvercové kousky.




Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Klasický nugát

Zpět na recept