Klasický kynutý štrúdl s jablky

Nejlepší moučník na víkend, množství stačí na tři velké nohavice. Jednodušší, než se zdá. Recept je časově náročnější, ale vynikající.


3.496x
120 min
2×

Postup přípravy

Mléko si ohřejeme na teplotu takovou, aby nás nepálilo do prstu. Přidáme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice (droždí). Necháme asi 10 min kynout.

Do mísy nasypeme asi 750 g polohrubé mouky. Vlijeme vykynutý kvásek i s mlékem. Poté přidáme olej, vejce a začneme zpracovávat těsto. Při zpracování postupně zapracujeme zbylou mouku. Hněteme tak dlouho, dokud není těsto hladké a zpracované tak, že se nelepí na mísu. Těsto odložíme na teplé místo vykynout. Dávám mísu na termofor nebo na topení. Necháme kynout asi 30 minut.

Zatím si připravíme náplň. Jablka očistíme a nahrubo nastrouháme. Ořechy nasekáme. Jablka smícháme s ořechy, přidáme rum, citronovou kůru, hřebíček a cukr. Pokud máme sladká jablka nebo jablka bez šťávy, doporučuji ještě přidat 1lžíci citronové šťávy nebo citronádu.

Když je těsto vykynuté, zvětší svůj objem asi 1x, oddělíme z něj asi 1/3. Nohavice budou tři. Toto množství se v podobě nohavice akorát vleze na plech. Z třetiny těsta vyválíme na pomoučněném pečícím papíře tenký plátek, méně než 0,5 cm.

Celý povrch plátu pomažeme vejcem rozšlehaným v oleji. Na takto připravený plát pravidelně rozložíme 1/3 připravené náplně. Potom postupně zavinujeme, pečící papír nám v tom hezky pomůže. Nakonec celou nohavici štrúdlu přestěhujeme na mělký plech (dávám ji diagonálně). Znovu pomažeme směsí oleje a vejce, na několika místech propíchneme přes celou výšku nohavice.

Klasický kynutý štrúdl s jablky pečeme v předehřáté troubě mírně asi 15 - 20 minut. Nakonec na talíři posypeme směsí vanilkového a moučkového cukru. Díky rumu není štrúdl vhodný pro děti.
user-icon

autor Jitinka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Klasický kynutý štrúdl s jablky

Zpět na recept