Klasický hovězí guláš

Recept na guláš z hovězí kližky připravovaný klasickým způsobem, kdy se pomalu dusí na cibuli stejně tolik masa bez mouky a okoření se jen červenou paprikou a má výraznou ostrou chuť.


2.958x
120 min
1×

Ingredience

600 gcibule
1 ksfeferonka
600 ghovězí kližka
1 lžícemletá sladká paprika
150 mldomácí rajčatová šťáva

podle chuti

sůl

podle potřeby

sádlo
hovězí vývar

Postup přípravy

Hovězí kližku omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší kostky o hraně asi 3 cm. Cibule má být klasicky přesně tolik, kolik váží maso. Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostky. Feferonku nakrájíme na jemno.

Cibuli restujeme i s pokrájenou feferonkou na horkém sádle do zhnědnutí cibule, pozor nespálit! Přisypeme lžíci červené mleté sladké papriky a za usilovného míchání necháme papriku úplně rozpustit v horkém tuku. Podlijeme malým množstvím horkého hovězího vývaru anebo horké vody a necháme vydusit až na tuk. Tento postup zopakujeme celkem třikrát za sebou, čímž se cibule rozvaří a přirozeným způsobem zahustí a výborně ochutí guláš.

Tento guláš se nikdy nezahušťuje moukou! Ani ničím jiným jako škrobem, nastrouhaným bramborem a podobně. Dále přilijeme rajčatovou šťávu, krátce orestujeme, vhodíme kostky masa a za stálého míchání zprudka opékáme maso v tomto základu, dokud se na povrchu nevytvoří tenoučká kůrčička, maso zůstane uvnitř krásně šťavnaté a nevysuší se.

Podlijeme malým množstvím horkého domácího hovězího vývaru anebo horké vody a podle chuti až nyní osolíme. Hrnec přikryjeme pokličkou a na nízkém plameni pomalu dusíme do změknutí masa, což trvá asi 120 minut.

Během dušení se pomalu uvolní z kližky klih (glej), který udělá gulášovou šťávu rosolovitou, přirozeně hustější a mnohem chutnější. Čas od času zkontrolujeme obsah hrnce, podlijeme vždy jen malým množstvím horké tekutiny, aby se nepřerušil var a aby se guláš nepřipálil. V uvařeném guláši nemá být mnoho šťávy, spíše málo, ale má být hustá a rosolovitá.

Klasický hovězí guláš podáváme jako samostatné jídlo obyčejně s kynutým vařeným knedlíkem, vařenými bramborami, dušenou rýží anebo těstovinami. Guláš nejlépe chutná odležený druhý den po uvaření a platí zásada, že čím starší, tím lepší.

Guláš můžeme položit naběračkou na povrch různých méně výrazných zeleninových omáček jako fazolové, bramborové a jiné. Kdo nemá rád ostrá jídla, feferonku vynechá. Guláš je velmi chutné jídlo, které se nikdy nepřejí.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Klasický hovězí guláš

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena