Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky vyšleháme za postupného přidávání cukru do pěny. Poté po dávkách opatrně všleháme olej. Přimícháme prosátou mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Přilijeme mléko a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme opatrně do vymazané a vysypané formy. Vložíme do trouby a pečeme na 170 °C 50 - 55 minut.
Upečenou olejovou bábovku necháme asi 10 minut chladnout. Poté bábovku vyklopíme a necháme vychladnout úplně. Podle chuti posypeme moučkovým cukrem.
Postupovala jsem trochu jinak. Nejdřív jsem si vymazala formu, ať na to pak nezapomenu.
Sníh jsem si ušlehala ještě předtím, než jsem vmíchala kypřicí prášek atd...
Bábovka je krásně nadýchaná, vláčná, šla hezky vyklopit (použila jsem olejový sprej od tescomy).
Sladká je tak akorát, ještě je tam prostor na to pocukrování...
Za mě ok.
Petra
Olejová bábovka
Dobrý den, chci se jen zeptat, jestli nevadí, že bych těsto ze žloutků ušlehala šlehačem.Děkuji - Petra