Karamelový dezert

Trochu náročnější recept na přípravu smetanovo-karamelového dezertu, který podáváme při slavnostních příležitostech.


4.427x
90 min

Ingredience

170 gcukr
4 ksvejce
100 mlmléko
1 balíčekvanilkový cukr
250 mlsmetana ke šlehání
4 lžícehorká voda

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme 3 zapékací mističky o obsahu 250 ml a hlubší pekáč s vodou, která bude od dna dosahovat výšky 2,5 cm. V míse rozšleháme vejce.

Oba cukry vložíme do rendlíku a zahříváme při střední teplotě plotýnky. Přibližně po 5 minutách se cukr začne rozpouštět. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota jantarové barvy. Potom ihned plotýnku vypneme a do karamelu přidáme 3 - 4 lžíce vařící vody. Stále pilně mícháme, dokud se všechny vzniklé hrudky nerozpustí.

Potom lžíci karamelu vlijeme do mističky a krouživým pohybem ho do jedné třetiny rozlijeme po stěně. Takto připravíme všechny tři misky. Pracujeme postupně. Krém na stěnách rychle tuhne.

Zbývající karamel opět postavíme na středně teplou plotýnku, zalijeme smetanou a mlékem a pilně mícháme, dokud se karamel ve smetaně nerozpustí. Nesmí se vařit. Potom tekutou směs odstavíme a vlažnou směs karamelu se smetanou vyšleháme s vejci a rozdělíme do připravených misek.

Troubu předehřejeme na 140 °C. Mističky vložíme do vodní lázně a v troubě zahříváme přibližně 75 minut, dokud nevznikne na povrchu zlatavá krustička.

Vychladlé mističky necháme v chladničce přes noc ztuhnout.

Před podáváním opatrně ostrým nožem uvolníme okraje karamelu, na misku položíme dezertní talířek a vše obrátíme.

Vyklopený smetanový dezert bude krásně přelitý karamelem. Karamelový dezert podáváme ke kávě nebo čaji.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Karamelový dezert

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Britská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.