Kapustu uvaříme doměkka ve vroucí osolené vodě. Vaříme ji asi 15 - 20 minut. Kapustu necháme okapat. Kapustu smícháme z vyždímanou sójou, kterou jsme předem připravili podle návodu na obalu.
Kapustu a sóju umeleme včetně cibule a česneku. K mleté směsi přidáme ostatní přísady (vejce, koření). Strouhanku dáme podle potřeby. Z hmoty tvoříme placičky, které obalíme ve strouhance. Kapustové karbanátky smažíme jako řízky.
Kapustové karbanátky bez masa podáváme s bramborovou kaší a kompotem nebo zeleninovým salátem. Masožravci můžou vyměnit sóju za maso.
Nemám rada sójové maso, tak jsem nahradila marinovanym tempehem (balíček) a vynikající! Díky za recept!
Kristyna
Re: Re: Komentář k receptu Kapustové karbanátky bez masa
Ono vegetarianstvi hlavne neni jen o vizive cloveka, ono trochu setri vodu, setri pudu, setri celkove zivotni prostredi. Takze Setri pro nasledujici generace aby jim taky zustala nejaka ta cista voda :)
Hana
Re: Re: Re: Komentář k receptu Kapustové karbanátky bez masa
Dovolím si nesouhlasit - např. v Indii je velké množství vegetariánů či veganů, pokud jedí maso, tak kuřecí či jehněčí (hovězí, až na pár procent muslimů a křesťanů nesmí, vepřové neseženete). Nicméně obrovské procento lidí trpí kardiovaskulárními chorobami, vysokým tlakem, infarkty atd... je to jako se vším - přiměřeně, přiměřeně :-)
Jitka
Re: Re: Re: Re: Komentář k receptu Kapustové karbanátky bez masa
No, přiznám se, že o té krvi jsem v životě neslyšela. Takže to nebude pravidlem, jak uvádíte. Co jsem o tom četla, tak se jedná o zdravotní potíže způsobené nedostatkem železa. Pravděpodobně matka měla nevyvážený jídelníček. Což je problém asi poloviny "masožravců" mimochodem, takže nejde škatulkovat tak jak se o to snažíte.
Jitka
Re: Re: Komentář k receptu Kapustové karbanátky bez masa
Vegetariánství přináší mnohé výhody, co se týče zdraví. Vědecké studie srovnávající vegetariány s lidmi, kteří se stravují způsobem obvyklým v západních zemích zjistily, že vegetariáni se těší značně lepšímu zdraví a je u nich menší pravděpodobnost výskytu různých onemocnění jako např. srdeční choroby, některé druhy rakoviny, hypertenze (vysoký krevní tlak), mozková mrtvice, problémy se střevy, zánět slepého střeva, žlučníkové kameny, dna a obezita. Všechna tato onemocnění mohou být zapřičiněna, nebo zhoršena, stravou založenou na mase.
(Zdroj: Food for Thought, Dr Vernon Coleman)