Očištěného naporcovaného kapra vložíme do octové vody. Na 1 litr vody dáme 1,5 deci octa. Asi 2 - 3 větší cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Mrkev očistíme a nastrouháme. V pekáči zeleninu smícháme.
Po třiceti minutách vyjmeme kapra z nálevu. Opláchneme ho vodou, osolíme a naskládáme na cibuli do pekáče. Okořeníme ho jemně mletým kmínem a pepřem.
Kapra posypeme vlašskými ořechy a nešetříme jimi. Kapra na ořeších přelijeme olejem, vložíme do trouby a asi 50 minut pečeme. Při pečení hojně poléváme povrch výpekem. Až začnou ořechy tmavnout a vypeče se přebytečná voda, je hotovo.
Kapra na ořeších podáváme nejlépe s chlebem. Místo kapra můžeme použít i jinou rybu.