150 g | máslo | |
100 g | moučkový cukr | |
3 ks | žloutky | |
200 g | hladká mouka | |
40 g | kakao | |
1 sklenice | marmeláda |
Mouku a kakao prosijeme do misky. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a žloutky, dokud se vše nespojí. Přisypeme mouku spolu s kakaem a krátce prošleháme. Ze směsi vypracujeme vláčné těsto. Je dobré pracovat rychle a pokud možno nepřidávat další mouku. Těsto zabalíme do folie a necháme asi třicet minut odpočívat v lednici. Není třeba, aby úplně ztuhlo. Troubu předehřejeme na 180 °C, dva plechy si vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Na plech dáváme vždy tvary podobných velikostí, aby se pekly stejnoměrně. Na jednom plechu tvary s vykrojeným středem a na druhém plné tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě asi pět až osm minut, samozřejmě v závislosti na velikosti jednotlivých kousků. Upečené cukroví necháme zcela vychladnout, poté promažeme marmeládou a necháme rozležet.
Kakaové linecké cukroví skladujeme v uzavřené dóze nebo v papírové krabici nejlépe v chladnější místnosti.
Výběr redakce na TOP recepty na linecké cukroví
Křehké, voňavé a doslova se rozplývající na jazyku - takové je linecké cukroví, které se podaří. Máme pro vás pár receptů, díky kterým bude letošní vánoční pečení snazší.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena