Také máte rádi čínskou kuchyni? Vyzkoušejte můj domácí povedený recept na kachní prsa s bambusovými výhonky.
Hodnocení
4.5
/ 5 (60x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Podle chuti
Cukr2-3 lžičky
Sůl
Ostatní
Česnek3-4 stroužky
Solamyl1 lžíce
Mrkev60 g
Čerstvý zázvor2 lžíce
Jarní cibulka60 g
Hrášek mražený60 g
Bambusové výhonky80 g
Kachní prsa s kůží2 ks
Čerstvé mini chilli papričky1 ks
Marináda
Olej1 lžíce
Červené víno4 lžíce
Houbová sójová omáčka6 lžic
Podle potřeby
Olej
Voda
Postup přípravy
Kachní prsa i s kůží omyjeme a osolíme. Maso vložíme do mísy a zalijeme sójovou omáčkou, vínem a promícháme s jednou lžící oleje. Naložené maso necháme přes noc odležet.
Očištěnou a oloupanou mrkev nakrájíme na tenká půlkolečka. Čerstvý zázvor oloupeme a jemně usekáme. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Oloupaný česnek usekáme nahrubo. Očištěné chilli papričky najemno nakrájíme. Bambusové výhonky necháme okapat.
Kachní prsa vyjmeme z marinády, kterou uchováme pro další přípravu. Troubu zahřejeme na 200 °C. Prsa řádně osušíme a kůži propícháme vidličkou. Na pánvi zahřejeme 1 lžíci oleje a při střední teplotě opékáme kachní prsa kůží dolů asi 6 minut dozlatova. Potom je otočíme a restujeme další 2 - 3 minuty. Potom maso přeložíme do pekáčku kůží nahoru a v předtopené troubě, kterou již vypneme, necháme asi 15 - 20 minut dojít.
Do marinády vmícháme česnek, zázvor, chilli papričku, cibulku, cukr a solamyl. Takto ochucenou zálivku zředíme přibližně 1,5 dl vody.
Na výpeku s 1 lžičkou oleje orestujeme mrkev a hrášek. Přilijeme malé množství vody a na mírném teple zvolna uvaříme do poloměkka. Potom vmícháme ochucenou zálivku a okapané bambusové výhonky. Směs povaříme asi 2 minuty a odstavíme z tepla. Podle potřeby můžeme směs zředit malým množstvím vody.
Pečená kachní prsa nakrájíme na tenké plátky a podáváme na zeleninové směsi s bambusovými výhonky. Jako přílohu zvolíme jasmínovou rýži.
Dobrý den,
chci se zeptat, jaké bambusové výhonky koupit? Koupila jsem si je v Lidlu v rámci asijského týdne naložené ve slaném nálevu a když jsem po otevření ochutnala, chuť byla odporná, myslela jsem, že jsou snad zkažené. To je normální, že mají takovou chuť? Nebo jak to ti Vietnamci upravují, že jsou nasládlé? Moc ráda bych je udělala, ale obávám se, že to nebudu umět upravit tak, abych je zbavila té divné chuti...
Děkuji za odpověď