Domácí jitrocelový sirup je lahodný a navíc léčivý, udělejte si vlastní zásobu první pomoci proti nachlazení.
směs | |
---|---|
2 hrstě | jitrocelové listy |
1 hrneček | med |
100 ml | voda |
2 hrnečky | jitrocelové listy |
2 hrnečky | cukr |
2 ks | citron |
Jitrocelové listy omyjeme, nasekáme najemno a smícháme s medem a vodou. Vaříme na mírném plameni, dokud se nezačnou uvolňovat silice a vznikat sirup husté konzistence.
Sirup poté přelijeme do připravených a horkou vodou vymytých sklenic, dobře uzavřeme a skladujeme v lednici. Je třeba dbát naprosté čistoty sklenic, aby se sirup nezačal kazit nebo plesnivět.
Jitrocelový sirup si můžeme připravit i způsobem bez vaření. Do vymytých sklenic vrstvíme listy jitrocelu střídavě s cukrem a citronem, sklenici uzavřeme a necháme louhovat na okně po dobu 2 - 3 týdnů. Pak přecedíme přes plátýnko, scedíme do čistých sklenic a uzavřeme. Skladujeme v suchu a temnu.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena