Jidášovo ucho na asijský způsob

Koupila jsem houbu jidášovo ucho a podle receptu jsem připravila pikantní vegetariánské jídlo na asijský způsob metodou stir fry - typickou pro východní kuchyně.


2.923x
160 min

Postup přípravy

Pórek a mrkev pokrájíme na jemné proužky. Jarní cibulku nakrájíme na šikmé kousky o délce si 1,5 cm a pálivou sušenou papriku na jemné kroužky. Do studené vody namočíme mražené zelené fazolky. Sušené jidášovo ucho namočíme do studené vody. Na obrázku č. 2 je dobře vidět, jak krásně zvětší svůj objem po dvou hodinách namočení. Houby opláchneme, vykrojíme ostrým nožem nepoužitelné středy a části, které mají tvrdost až chrupavky. Kloboučky pokrájíme na kousky velikosti sousta.

Houby vaříme 20 minut ve vodě teplé asi 80 - 90 °C s malým přídavkem soli, potom je scedíme a necháme dobře odkapat na cedníku. V titanové pánvi nebo ještě lépe ve woku na nízkém plameni rozehřejeme 1 cl oleje na nízkém plameni. Krátce orestujeme pokrájenou pálivou sušenou papriku a česnek pokrájený nadrobno. Když se pěkně rozvoní asi 1 minutu, přidáme piniové oříšky a krátce orestujeme.

Když začnou oříšky trošku hnědnout, přidáme 1 lžíci oleje, zvýšíme plamen na střední, přidáme scezené odkapané houby a restujeme asi 3 minuty. Potom přilijeme polovinu sójové omáčky a restujeme houby ještě 2 minuty, zvýšíme plamen na maximum, přidáme scezené zelené fazolky, mrkev, pórek, jarní cibulku a přilijeme druhou polovinu sójové omáčky, zbytek oleje, restujeme všechno velmi zprudka ještě pár minut za pohybování a potřásání pánví. Za pár minut je hotovo. Mezitím uvaříme rýžové nudle podle návodu a všechno je hotové a můžeme podávat.

Jidášovo ucho se zeleninou podáváme horké s rýžovými nudlemi. Jde o velmi zdravé a chutné vegetariánské jídlo ostro-slano-sladko-kyselé chuti, které je hotové už za 10 minut. Dobře se nám osvědčilo po mnohých těžkých jídlech jako lehká a velmi rychlá večeře nebo oběd.

Jidášovo ucho, také nazývané jako uchovec bazový, je typická černá asijská houba, která se používá do mnohých jídel či už vegetariánských anebo masitých. Velmi dobře se kombinuje s rozličnou zeleninou a připravuje se nejčastěji způsobem stir fry ve woku.

Jidášovo ucho roste v trsech i jednotlivě hlavně bezu černém, ale i na akátu a jiných listnatých stromech, na živém i odumřelém dřevě v průběhu celého roku. Houba se vyskytuje i u nás, na dotyk i tvarem připomíná lidské ucho, přitom nemá výraznou chuť ani vůni. Je vysoko ceněná hlavně v Asii pro svou konzistenci. Používá se pro obohacení jídel vlákninou a na vytvoření kontrastu v pokrmu.

V čínské medicíně se využívají její léčebné účinky. Má vysoký obsah vitamínů a minerálů. Účinkuje při bolestech krku a očí, používá se na podpoření návratu vitální energie, využívá se v terapii žloutenky, působí proti srážlivosti krvi, snižuje hladinu cholesterolu, triglyceridů a lipidů v krvi. Dále také podporuje činnost srdce, mozku a jater.

V čínské kuchyni je mimořádně oblíbená a známá jako černá houba. Přidává se do rýže, salátů, polévek, k masu, rybám a krabům. Podle legendy tato houba byla poprvé nalezena údajně na stromě, na kterém se oběsil biblický Jidáš, odtud její u nás známý lidový název.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jidášovo ucho na asijský způsob

Zpět na recept